Fake till you make it!

Tillykke med titlen som leder. Du har aldrig prøvet det før. Du har et stort ansvar, du skal forsøge at løfte. Men du aner faktisk ikke, hvordan du skal bære dig ad. Du har måske læst en ledelsesbog med langhårede begreber, du ikke fattede det halve af og ser op til en håndfuld kendte erhvervsledere, der ytrer sig i Børsen og Berlingeren.

Held og lykke. Du kommer til at begå fejl herfra. Massevis af dem. Men ved du hvad? Jeg har en klar strategi til dig. Fake it till you make it.

Indlægget her kan måske kandidere til at være et surt opstød over alle de nye ledere, der fra tid til anden prædiker om, hvordan man skal være en dygtig leder på LinkedIn og andre platforme, hvor deres postulater kan få lov at stå som værende fakta og bør mejsles i sten i den almægtige lederbibel.

Nuvel. Det her indlæg skal handle om, hvordan du får rodet dig selv ud af suppedasen og fremstår som en kompetent leder, der ved, hvad han eller hun laver.

Indtil da … Fake it till you make it! Ja. Virkelig. Men ikke hovedløst. For du får et lille tip med på vejen, som kan gøre vejen mindre snoet.

Indsigt. Det var det. Indsigt.

Indsigt, hvordan?

Jeg kan selvfølgelig ikke efterlade dig med andet end ordet uden ordets betydning. For mig betyder indsigt viden. Data. Den data kommer bl.a. frem ved en analyse af din person ud fra alle mulige adfærdsbestemte situationer. Du kan tage et kort blik på hjemmesiden, hvor du finder masser af analyser og værktøjer til at arbejde med den viden, du får ud af analysen.

Og det er måske nok mit bedste tip til dig. Bliv analyseret. Få taget en test. Skab indsigt i dig selv, så du ved, hvad du helt konkret skal arbejde med. Har du svært ved at håndtere konflikter, og leder du et salgsteam, har du rigeligt at arbejde med. Så har du faktisk ikke tid til at læse det her til ende.

Spøg til side.

Når vi ser på mennesket som et analyseobjekt, er det altid med kontekst in mente. Hvad ønsker vi at få ud af analysen? Det er afgørende for, hvilket afsæt vi skal tage. Er det med henblik på udvikling af en medarbejder, der er blevet leder, er det det, vi ser efter og analyserer på.

Så indsigten i dig selv få du gennem en analyse af din person i nogle bestemte situationer. Så har du noget at arbejde med, når du møder ind på arbejde. Det kan sagtens være ting, der ikke er afgrænset til arbejdet, men nogle personlige udfordringer, der kan bremse dig i dit professionelle virke.

Din ledelsesmæssige rettesnor og guide

Uden at generalisere og skære alle over en kam er jeg – lidt vovet – kommet til en meget uvidenskabelig konklusion, at mange nye ledere måske har den opfattelse, at de er nødt til at være nogle usympatiske tyranner for at være en god leder. En chef, som man var det i gamle dage med kæft, trit og retning.

Det kan sagtens være, at det fungerer et sted i landet på en fabrik, hvor der er behov for den slags, og profilerne har bedst af den type ledelse. Men nu er empati blevet en popkultur, som hersker i langt de fleste virksomheder. Og med rette.

Ledelse er også at vise vejen og inspirere, med det er samtidig også at sætte grænser, konflikthåndtere og andre ubehageligheder. Det er at lytte, at svare, at rådgive og at motivere.

Hvis ikke du aner, hvad du skal gøre som leder, kan du passende være dig selv og arbejde med de ting, der konflikter med dit team. Du skal naturligvis ikke kun analysere dig selv, men også dine kolleger. Så ved du, hvad der driver den enkelte, som måske demotiverer den anden.

Uden viden har vi kun mavefornemmelsen tilbage

Ledelse er ikke for alle. Der kan være nok så meget litteratur og uddannelse om emnet, men i virkeligheden er den daglige hånd på kogepladen og indsigten i dine medmennesker, som er din virkelighed. Det er ikke, hvad en anden har erfaret og skrevet om.

Så vil du have det allerbedste udgangspunkt for at udvikle dig fra start som leder. Så erkend, at du er en grønskolling og har behov for lidt assistance. Og bare rolig. Vi har både analyserne og værktøjerne til at sætte handling bag den viden, du har tilegnet dig.

Uden viden og indsigt har vi kun mavefornemmelse tilbage. Og det vil det være for dig den første dag. Indtil den næste dag, hvor du har viden og erfaring fra første dag.

Uerfarenhed er sjældent det meste motiverende at skilte med. Tænk, hvis en nyuddannet pilot sagde i højtaleren på din første flyvetur, som du havde taget dig sammen til at tage; ”Jeg er helt ny, og det her er min første tur med rigtige passagerer. Ønsk mig held og lykke.”

Hvor meget ville du have lyst til at tage med på en flyvetur med vedkommende?

Så fake it till you make it. I hvert fald et stykke ad vejen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ja, jeg vil rigtig gerne tilmelde mig nyhedsbrev
Ja, jeg har læst og accepterer People Analyze Groups persondata politik

Seneste blogindlæg

DiSC: Fire profiltyper, der kan lære dig at forstå dine medarbejdere

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Det lyder simpelt, og det er det faktisk også. I…

DiSC: Sådan udfordrer du dine medarbejdere bedst

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Af og til har vi alle brug for et skub…

DiSC-profiler under Corona – kan de stadig bruges

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Verden er i undtagelsestilstand. Medarbejdere er sendt hjem og skal…