Personlighedstests og farverne – hvad betyder de?

Alle har før eller siden prøvet at blive udsat for en personlighedstest i et arbejdsmæssigt øjemed. Hvad end det var i en ansættelsesproces, en teamdannelse eller etablering af nye arbejdsroller, så har de fleste set en cirkel med kvadranter i grøn, rød, blå og gul. Fælles for mange personlighedstest er, at de som regel kommer i tallet fire.

4 typer, 4 bogstaver, 4 farver.

I People Analyze har vi mange års erfaring med en bred vifte af analyseværktøjer herunder DISC-tests – som surprise – også benytter sig af de 4 mest brugte farver i tidernes løb: grøn, rød, gul og blå. Og i det her indlæg vil vi uddybe, hvad hver og en af de 4 farver repræsenterer i en DiSC-model.

DiSC’s 4 farvede kvadranter

DISC står for “Dominans”, “Indflydelse”, “Stabilitet” og “Samvittighedsfuld”, hvor det sidstnævnte er oversat fra det engelske “Conscientious”. 

En DiSC-test kan anvendes til langt mere end blot ansættelser, men er også brugbart i enhver organisation eller sågar i privatlivet. Det er en fantastisk måde at få indsigt om et menneske i form af deres mindset, attitude og emotionel intelligens, men det er vigtigt, at du ikke ser testen som noget generelt omkring personen.

Personlighedstesten skal derimod bruges i en kontekst og med fokus på, hvad det egentlig formål med den opnåede indsigt er. Det er her værdien i en personlighedstest opstår, da du kan vurdere forskellene på dine medarbejdere og bruge deres værdier og kompetencer, så du kan skabe en bedre kommunikation på arbejdspladsen og dermed et sundere miljø og trivsel.

Den grønne D’er (Dominans)

En person med en D-stil er aktiv og udspørgende, hvormed de er kendetegnet ved at være direkte, slagkraftig og ligefrem med deres holdninger, meninger og ideer.

Den røde I’er (Indflydelse)

En person med en I-profil er aktiv deltagende og accepterende af andre. De er kendetegnet ved at være udadvendte, entusiastiske og livlige.

Den blå S’er (Stabilitet)

En person med en S-stil er eftertænksom og accepterende, hvor de er blide, tilpassende og tålmodige overfor andre.

Den gule C’er (Conscientious)

En person med C-adfærd er eftertænksom og udspørgende. De er karakteristiske ved deres analytiske, reserverede og nøjagtige væsen.

DiSC indeholder mere end sine 4 farver

Vivaldi havde de 4 årstider, jordkloden har de 4 verdenshjørner, DiSC har 4 farver for hver af de grundlæggende profiler. Men de kan faktisk kombineres på mange millioner måder.

Forvirret over hvordan 4 farver bliver til flere millioner farvekombinationer?

Jo, nu skal du bare høre…

Det skyldes, at selvom de 4 adfærdsprofiler er meget forskellige typer, så skal det understreges, at intet menneske blot har én adfærdsstil. Grunden til, at DiSC er repræsenteret med en cirkel, skyldes, at overgangen fra en type til den næste skal ses som næsten umærkbar, selvom yderpunkter er forskellige.

Man kan derfor godt have tilstødende adfærdsstile på samme måde, som farver kan blandes. Fx er rød og blå to forskellige farver – ergo to forskellige adfærdsprofiler – men når de blandes, bliver de til lilla – altså en hybrid af de to stile og på den måde en tredje profil. Og alt efter hvor meget du er det ene kontra den anden, jo forskellig vil det endelig (farve)resultat være. 

For eksempel vil en person med en dominerende C-stil være meget privat og samvittighedsfuld og være kendetegnet ved at være analytisk, reserveret og nøgtern. En CD-person (en kombi mellem gul og grøn, som bliver til lysegrøn) vil derimod være udspørgende og skeptisk samt være karakteristisk som kynisk, stædig og kritisk. Som du kan se, så behøver en personlighedstest ikke være så firkantet, men det er derimod et kontinuum i form af en cirkel. Denne cirkel tilbyder en farvelade af adfærdsprofiler, der kan være med til at forbedre kommunikationen og forståelsen for hinandens forskellige, styrker og udfordringer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ja, jeg vil rigtig gerne tilmelde mig nyhedsbrev
Ja, jeg har læst og accepterer People Analyze Groups persondata politik

Seneste blogindlæg

DiSC: Fire profiltyper, der kan lære dig at forstå dine medarbejdere

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Det lyder simpelt, og det er det faktisk også. I…

DiSC: Sådan udfordrer du dine medarbejdere bedst

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Af og til har vi alle brug for et skub…

DiSC-profiler under Corona – kan de stadig bruges

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Verden er i undtagelsestilstand. Medarbejdere er sendt hjem og skal…