Rekruttering er en kunst – og du kan selv være maleren

Grundstenen i enhver virksomhed er dens medarbejdere. Det kan der ikke være tvivl om. Målsætninger og marketingsstrategier er vigtige, men hvis din virksomhed ikke har det rigtige team til at bære virksomhedens visioner ud i livet, så er de ikke meget mere værd end, ja – luft.

Visionerne bliver til tomme ord, hvis dit team ikke tror fuldt og fast på dem. Derfor er rekrutteringen af nye medarbejdere en opgave, der skal tages alvorligt.

Det er ikke raketvidenskab at selvrekruttere, tænker du måske, og det har du ret i. Det er det ikke. Det er en kunst – et håndværk, som alle kan lære at mestre. Men det er ikke noget, du bare lige gør. Faktisk er det at rekruttere de helt rigtige medarbejdere noget, mange danske virksomheder har svært ved.

Det tyder det i hvert fald på, når statistikkerne viser, at 800.000 danskere skifter jobs hvert år. Hvert eneste år skal der afholdes mere end en million jobsamtaler på landsplan. Vi påstår naturligvis ikke, at de alle kunne have været undgået, men vi ved, at de rigtigt matchede medarbejdere har tendens til at blive hængende.

Outputtet kan ses direkte på bundlinjen

Fejlrekrutteringer kan ses på firmakontoen. Det er dyrt og tidskrævende at finde nye medarbejdere, oplære dem og lade dem falde til i virksomheden. Når medarbejdere søger nye udfordringer, kan det i nogle tilfælde i bund og grund skyldes, at det ikke var et godt match fra starten.

En god rekrutteringsproces tager tid, og det kræver et stort engagement at mestre selvrekrutteringens kunst. Men det betaler sig i sidste ende. Med et stabilt team af velvalgte medarbejdere kan din virksomhed udvikle sig og blomstre. Det gælder alt fra kultur, effektivitet og i sidste ende også bundlinjen.

Så hvorfor rekruttere selv?

Rekruttering af medarbejdere er så vigtig en opgave, at mange virksomheder sender opgaven videre til et professionelt rekrutteringsbureau. Det er en god løsning, men også en dyr løsning, hvis du har mod på at lære det selv. Selvrekruttering betyder nemlig, at du har mødt dine nye medarbejdere og set dem i øjnene, før du byder dem velkommen til din virksomhed.

Det vigtigste, når du skal tilføje medarbejdere til dit team er, at du forstår både deres, dine egne og virksomhedens behov. Alle mennesker er skabt af helt forskellige byggesten, og vores grundværdier og livssyn kan være langt fra hinanden.

Nogle medarbejdere motiveres af deadlines og struktur, mens andre trives så længe, de kan mærke, at de bliver mødt med tillid og frie rammer. Hvis du ved, at din virksomhed passer bedst ind i den sidste kategori, er det vigtigt at have for øje, når du holder jobsamtaler.

Forstå dig og selv og din virksomhed

I selvrekrutteringsprocessen bliver du klogere på din egen virksomhed. Du er nemlig nødt til at forstå de processer, der foregår i virksomheden for at vide, hvilke typer af medarbejdere der vil passe bedst ind. Og du bliver klogere på dig selv. Det er du nemlig også nødt til.

Din egen ledelsesstil og personlighed er lige så unik som dine nye medarbejderes. Hvis du kender dig selv og ved, hvad der motiverer og driver dig, vil du få lettere ved at identificere de træk ved dine rekrutter, som kan få virksomheden til at blomstre.

Vejen til en vellykket selvrekruttering starter først og fremmest med indsigt. Indsigt i din virksomhed, i dig selv og i dine nye medarbejdere. Det kan lyde uhåndgribeligt at anskaffe sig den slags indsigt, men i virkeligheden er det slet ikke så abstrakt. Det handler om personlighedstests til både dig og dine rekrutter.

Med en grundig personlighedstest af dine potentielle nye medarbejdere vil du lære, hvad der motiverer og inspirerer dem. Med den viden vil du nemmere kunne gennemskue, om deres profil er et match til virksomheden eller ej.

En udfordring, der er værd at tage op

En vellykket rekrutteringsproces er uundværlig i en vellykket virksomhed. Med et team, der kan arbejde sammen, motivere hinanden og forstå hinandens styrker og svagheder, har du et solidt fundament til din virksomhed.

Trivsel på arbejdspladsen kan ses på bundlinjen, og vi mennesker har det med at trives bedst, når vi oplever tryghed og forståelse. Det sparer dig og din virksomhed masser af tid og tankekraft at lægge kræfter i én god rekrutteringsproces, hvor I finder jeres perfekte match, frem for flere mislykkede, der viste sig ikke at føre til det rette match.

Selvrekruttering er en udfordring, men det er en udfordring, der er værd at tage op. Og når du først har lært håndværket bag, er det lidt som at cykle.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ja, jeg vil rigtig gerne tilmelde mig nyhedsbrev
Ja, jeg har læst og accepterer People Analyze Groups persondata politik

Seneste blogindlæg

DiSC: Fire profiltyper, der kan lære dig at forstå dine medarbejdere

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Det lyder simpelt, og det er det faktisk også. I…

DiSC: Sådan udfordrer du dine medarbejdere bedst

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Af og til har vi alle brug for et skub…

DiSC-profiler under Corona – kan de stadig bruges

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Verden er i undtagelsestilstand. Medarbejdere er sendt hjem og skal…