DiSC: Fire profiltyper, der kan lære dig at forstå dine medarbejdere

Det lyder simpelt, og det er det faktisk også. I guiden her kan du læse om de fire DiSC-profiltyper, som gør det let at forstå, hvorfor dine medarbejdere handler, som de gør.

De fire typer motiveres alle af noget forskelligt, og når du forstår dine medarbejderes motivation, kan du skabe et arbejdsmiljø, hvor alle trives.

Først og fremmest skal det understreges, at der ikke er én af typerne, der er hverken bedre eller værre end de andre. Alle typerne har deres styrker og svagheder, og formålet med modellen er at beskrive for at skabe forståelse. Ikke at vurdere.

Det står bogstaverne for: Dominans, Indflydelse, Stabilitet og Konformitet

Når du ser DiSC-modellen er de fire bogstaver sat ind i en cirkel, hvor de hver er givet en farve. D er rød, I er gul, S er grøn, og C, som står for konformitet, er blå. I nogle guides vil du måske møde farverne i stedet for bogstaverne, men de er altså to sider af samme mønt.

Personlighedstypen D (Dominans) er typisk en målrettet, resultatorienteret og beslutsom person, som er god til at tage initiativ. I (Indflydelse) er sociale, inspirerende og overbevisende, og de er typisk både kreative og spontane.

Personprofilen bag S (Stabilitet) er en rigtig holdspiller og en loyal og lyttende medarbejder og kollega. Og sidst men ikke mindst er C (Konformitet) den analytiske, detaljeorienterede og meget kvalitetsbevidste personprofil.

Personprofil D: Det målrettede konkurrencemenneske

D går gerne forrest. De er viljestærke initiativtagere, som elsker at løse problemer. Og så er de ofte store konkurrencemennesker, der er meget resultatorienterede. Det vil sige, at D går benhårdt efter at opnå sine mål. De er desuden typisk både bestemte og direkte i deres kommunikation.

D’s ligefremme tilgang til verden kan nogle gange få andre til at misforstå dem som dominerende eller arrogante. For selvom D typisk er nysgerrig, er det ikke ualmindeligt, at de kan være påståelige og meget fastlagte på deres egen vinderstrategi.

Det betyder ikke, at D er en urimelig enspænder. Men hvis medarbejdere med denne personprofil virkelig skal trives, er det vigtigt, at du giver dem nye udfordringer og mål, de kan stræbe efter at opnå. D trives med masser af ansvar, også gerne for sine kolleger, og med bevægelsesfrihed.

Personprofil I: Den kreative energibombe

I elsker at være midtpunkt. Og de er tit rigtig gode til det. I er spontan, positiv og kreativ, og de er tit populære både privat og professionelt. For de er nogle energibomber, der forstår at sætte skub i tingene og sprede god stemning i alle rum, de træder ind i.

For nogle kan I virke selvoptaget eller overfladisk. Også selvom de absolut ikke er det. I’s energiske væremåde og lethed til latter kan nemlig blive misforstået, så de bliver opfattet som lalleglade eller useriøse.

Men I har masser af dybde og gode kvaliteter. Og deres smittende, positive livssyn gør dem blandt andet enormt gode til både at få og modtage konstruktiv kritik.

I fungerer godt, når de får lov til at indgå i sociale fællesskaber og bliver mødt af inspirerende og positive rammer. Og hvis I skal trives, er det en god idé ofte at tilbyde dem forandringer og nye udfordringer.

Personprofil S: Den hjælpsomme holdspiller

S er loyal og pålidelig helt ind til benet. S elsker at indgå i fællesskaber, og de er rigtig gode til at give plads til andre.

Hvis der er knas i privatlivet for nogen på arbejdspladsen, kan du være forvisset om, at S står klar med åbne arme til at lytte og udvise forståelse.  S er nemlig god til at udvise oprigtig, uforfalsket interesse og omsorg.

S er som sagt god til at give plads til andre. Nogle gange for god. S kan nemlig godt blive opfattet som genert og tilbageholdende på grund af deres naturlige evne til at lade andre komme til. Desuden kan S have rigtig svært ved at dele ud af sine utilfredsheder. Derfor hører det til sjældenhederne, at de kan finde på at gå til en overordnet med kritik.

Men S er i ikke nødvendigvis genert. De er empatiske, omsorgsfylde og meget hjælpsomme, og de fungerer godt i gruppearbejder. Modsat både D og I, er S ikke vild med forandringer og skiftende udfordringer.

For at få S til at trives på arbejdspladsen, er du godt tjent med at give dem forudsigelighed og tryghed i hverdagen. Desuden blomster S’er, når de får ros for deres indsats og har tid til fordybelse.

Personprofil K: Den beherskede pragmatiker

K er praktisk anlagt. De er detaljeorienterede ind til benet og har en behersket udstråling. K er dygtig, fokuseret og målrettet og uddeler gerne rationelle kritikpunkter frem for highfives.

K’s pragmatiske og analytiske tilgang til verden kan for nogle misforstås som kedelig. Nogle vil endda kalde K for pessimistisk og reserveret. For personer med denne profil går op i detaljer, stiller kritiske spørgsmål og er ikke vild med sludder og sladder. Men K er bestemt ikke kun en kedelig tørvetriller. De vil bare sikre sig, at de ikke begår fejl.

Det ligger i K’s natur at være motiveret til at klare sig godt. Derfor er det vigtigt, at de får rolige omgivelser at arbejde i, og at der er tid til fordybelse. Den detaljeorienterede K er nemlig noget af en perfektionist.

K er målrettet og stabil, og hvis du sætter klare retningslinjer og sørger for at afstemme dine forventninger til K tydeligt, har du en stjerne af en medarbejder, som altid leverer til A plus. Plus, plus.

Skab motivation på baggrund af personprofilerne

Nu hvor du er blevet klogere på de fire personprofiler, ved du mere om, hvad der motiverer de enkelte profiler. Når du skal motivere dine medarbejdere, er det en kæmpe fordel, at du kender deres personprofil, så du ved, hvordan du kan motivere dem bedst.

For kunne du forestille dig, hvordan et S ville reagere, hvis du forsøgte at motivere dem, som om de var et D? Brug personprofilerne til din og dine medarbejderes fordel og se din arbejdsplads blomstre. For selvom vi har det samme mål for øje, kan vi have vidt forskellige tilgange til, hvordan vi bedst kommer derhen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ja, jeg vil rigtig gerne tilmelde mig nyhedsbrev
Ja, jeg har læst og accepterer People Analyze Groups persondata politik

Seneste blogindlæg

DiSC: Fire profiltyper, der kan lære dig at forstå dine medarbejdere

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Det lyder simpelt, og det er det faktisk også. I…

DiSC: Sådan udfordrer du dine medarbejdere bedst

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Af og til har vi alle brug for et skub…

DiSC-profiler under Corona – kan de stadig bruges

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Verden er i undtagelsestilstand. Medarbejdere er sendt hjem og skal…