Robusthed er en holdsport: Sådan skaber du udholdende medarbejdere
Vi kender alle til situationer, hvor vi har måttet klemme balderne sammen eller lægge os i selen. Det er begge to gode metaforer for situationer, hvor vi virkelig skal tage os sammen. Og begge udtryk siger meget om vores forståelse for det, der giver os hår på brystet.
Ja, der kom endnu en metafor. Og ikke uden grund. For udtryk som ”hår på brystet” og ”at klemme balderne sammen” fortæller os, at robusthed, udholdenhed og modstandsdygtighed kommer indefra.
Det fortæller os, at vi ser det som en indre beslutning, når vi giver den en ekstra skalle. Men den opfattelse kan faktisk være skadelig for os. Robusthed er nemlig en holdsport. Og det er ikke noget, hverken du eller dine medarbejdere skal være alene om at kultivere.
Modstandsdygtighed kommer udefra
Modstandsdygtighed, robusthed, resiliens. Kært barn har mange navne, og ordene betyder grundlæggende alle sammen det samme. Det handler om udholdenhed i svære situationer.
Vi tænker tit på udholdenhed som noget fysisk. Det kan være evnen til at løbe et maraton eller til at lave 90 graders wall-sit i halvandet minut. Udholdenhed hænger for mange sammen med en indre kraft, som vi selv skal lære at styrke. Men som sagt er det i virkeligheden en holdsport.
Du kender det sikkert selv, hvis du har oplevet at sidde med en opgave, der virker uoverskuelig. Der er ikke timer nok i døgnet, du får ikke sovet nok om natten, og selvom du ved, at der er lys for enden af tunnelen, kæmper du hver dag med at klare ærterne. I nogle tilfælde kan sådan et pres føre til stress på arbejdspladsen, og det er naturligvis det sidste, du er interesseret i.
Presset og følelsen af ikke at kunne løbe stærkt nok kommer typisk af, at vi forsøger at hidkalde den der mytiske robusthed inde i os selv. Men den ligger der ikke bare og venter. Den skal kultiveres. Og det gøres den bedst i flok. For modstandsdygtighed kommer udefra.
Det handler om holdånd
Når du ønsker at skabe modstandsdygtige medarbejdere, skal du først og fremmest styrke holdånden på arbejdspladsen. Det viser sig nemlig, at vores relationer på arbejdspladsen har en stor betydning for, hvordan vi håndterer pressede situationer.
Det kommer meget an på både personlighed og situation, hvad vi har brug for fra vores kolleger. Nogle gange har vi brug for et anerkendende klap på skulderen, nogle gange en ventil og andre gange har vi bare brug for et godt grin over situationen. Det er vigtigt, at dine medarbejdere har trygge relationer til hinanden. Det styrker nemlig følelsen af holdånd.
Der er ingen, der kan lide at føle sig alene. Især ikke i en presset situation, hvor en deadline truer, bilen ikke ville starte og kaffemaskinen lige er gået i stykker. Suk. Sådan en dag er svær at vende til andet end stress og mavepine. Medmindre du altså har en god kollega, du kan henvende dig til.
Måske har kollegaen oplevet noget lignende, så du ikke føler dig så alene. Måske hjælper det, at din kollega forstår dig og udviser empati. Eller måske har du brug for at høre, at kollegaen synes, du er sej, fordi du alligevel klør på.
De kollegiale relationer på arbejdspladsen kultiverer kort sagt robusthed og motiverer os til at fortsætte.
Stærke netværk giver stærke medarbejdere
Vi finder styrken til at kæmpe videre i svære situationer ved hjælp af andre. Det har vi slået fast nu. Men hvor skal vi hente hjælpen? Det handler alt sammen om netværk. Det gælder både dit personlige og dit professionelle netværk.
Det personlige netværk kan hjælpe dig med din selvtillid. Ræk ud til din familie og dine venner, hvis du føler dig presset på arbejdet. Og hvis du har ansvaret for andre medarbejdere, så insister på at skabe en kultur, hvor der er plads til at lufte ud af alverdens følelser.
Når du skaber en arbejdsplads, hvor dine medarbejdere åbent både kan glæde sig over succeser og bekymre sig om forhindringer på deres vej, skaber du stærke medarbejdere.
Den gode kommunikation på arbejdspladsen, hvor medarbejderne støtter og taler med hinanden, kan findes flere steder. Afhængigt af situationen kan det være nok for den pressede medarbejder at tale med en venlig kollega ved kaffemaskinen eller under frokostpausen.
I nogle situationer, for eksempel når det gælder større projekter, kan dine medarbejdere finde styrke og støtte ved at arbejde i makkerpar eller teams.
I bund og grund er din fornemste opgave at danne grobund for stærke netværk, så alle medarbejdere har et sted at vende sig hen, når robustheden trænger til et boost. Sådan skaber du nemlig udholdende medarbejdere.