Tro kan flytte bjerge: Derfor motiverer det at have et klart formål

Hvordan i alverden byggede egypterne pyramiderne? Det virker måske som et underligt sted at sted at starte, men prøv engang at lege med. Forskere har fundet frem til, at de historiske kæmpe-monumenter ikke blev bygget af slaver, men af frie mænd.

Frie mænd, som i manges tilfælde døde under arbejdet og udviklede smertefuld leddegigt. Og hvorfor? For at sikre landets faraoer en tryg rejse ind i efterlivet. Med andre ord: på grund af tro.

De egyptere, som i sin tid arbejdede på pyramiderne, har i hvert fald lært os to ting. 1) Det var godt, vi opfandt fagforeninger. 2) Det motiverer at have et klart formål, som man tror fuldt og fast på.

Når vi kan se formålet med hårdt, længerevarende og dybt koncentreret arbejde, er vi langt mere motiverede til at udføre vores opgaver. Og motivation skaber modstandsdygtighed.

Hvorfor bryder mælkebøtter gennem asfalten?

”Og hvorfor er det spørgsmål nu relevant?”, spørger du måske. Det er det, fordi mælkebøtten er sådan et glimrende eksempel på modstandsdygtighed. Den fine og egentlig ret så skrøbelige blomst formår at kæmpe sig op igennem asfalten.

Den selvsamme asfalt, som hver dag bærer vægten fra alle de legende børn på villavejen. Den bærer vægten fra alle familiernes personbiler og fra flyttebilen, når dem i nummer 7 flytter i noget større. Og det har den gjort i årevis.

Men på en varm sommerdag krakelerer asfalten. Det er meget lokalt, og det er kun en lille sprække. Det lille krater er faktisk kun lige præcis så stort, at en mælkebøtte kan stå der. Og det er lige, hvad den gør. Den lille, gule blomst. Men hvad skal den der, og hvordan kom den derop? Det er netop det, det handler om.

Den gør det ikke for at bevise, at den kan, selvom asfalten er hård og ufremkommelighed. Den gør det for at komme op til solen. Den har et formål, den skal opnå. Koste hvad det vil. Om det så betyder, at den lille mælkebøtte skal bryde gennem asfalten.

Med målet for øjet kan vi holde tungen lige i munden

Så simpelt kan det siges. Det handler ikke så meget om, at vi skal kende til målet. Dine medarbejdere ved nemlig godt, hvad de skal opnå. Det handler i stedet om motivation og om klare formål. Hvorfor er medarbejderens opgave vigtig?

Når vi forstår, hvad vi bidrager med, motiverer det os. Og når vi er motiverede, kan vi klare stort set alt. Når vi er motiverede, udvikler vi nemlig robusthed.

Robustheden kommer ikke kun indefra som mælkebøttens råstyrke til at kæmpe sig op igennem asfalten. Den kommer fra flere kanaler. Fra vores kolleger, fra vores chefer og fra relationer i vores privatliv. Og den robusthed har vi brug for, når vi står over for en hård opgave, som får os til at hive håret ud af hovedet og giver os lyst til at give op.

Når du forstår at bidrage til en stærk holdånd, og når dine medarbejdere forstår, hvorfor deres opgaver er vigtige, bidrager du til et motiverende arbejdsmiljø. Og med motivation kommer både gejst og tro. Og den kan som bekendt flytte bjerge.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ja, jeg vil rigtig gerne tilmelde mig nyhedsbrev
Ja, jeg har læst og accepterer People Analyze Groups persondata politik

Seneste blogindlæg

DiSC: Fire profiltyper, der kan lære dig at forstå dine medarbejdere

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Det lyder simpelt, og det er det faktisk også. I…

DiSC: Sådan udfordrer du dine medarbejdere bedst

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Af og til har vi alle brug for et skub…

DiSC-profiler under Corona – kan de stadig bruges

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Verden er i undtagelsestilstand. Medarbejdere er sendt hjem og skal…