Velkommen til Kursus-kirkegården!

Du har sikkert været på et kursus eller to. Du har måske også lært en ting eller to. Eller du er i hvert fald blevet informeret om noget, der kan give dig et kompetenceløft. Men det der med at få fulgt op på kurset og få sat handling bag de kompetencer, du angiveligt har tilegnet dig og fået bevis på i form af et diplom, er noget, som rigtigt mange virksomheder glemmer.

Så velkommen til Kursus-kirkegården. Gravsten så langt øjet rækker med kurser, der aldrig havde en chance for et liv i fremtiden. Ved siden af de mange gravsten med alskens kursusnavne på ligger bunkevis af penge begravet. Helt jordslåede. Ubrugelige.

Lad os kalde det her en bøn. Eller en opfordring. For der er vitterligt ingen, der får noget langsigtet ud af de kurser, der ikke har en opfølgning med brugbare værktøjer og en plan for, hvordan de lavpraktisk kan effektueres. Ikke engang dem, der afholder kurset.

For du anbefaler jo ikke et kursus, der koster en formue, når du ikke føler, du har fået forudsætningerne for at kunne sætte strøm til det bagefter, vel?

Hvil i fred, kære kursus. Hvil i fred.

Sådan demotiverer du dine medarbejdere

Ja, opskriften er sådan set bare, at du skal gøre ovenstående, kære virksomhedsejer eller leder, der godkender en medarbejders kursusønske og ikke lægger en plan for den videre færd bagefter.

En klog mand sagde engang; jeg vil hellere have, at mine medarbejdere udvikler sig, mens de arbejder for mig, frem for at de ikke udvikler sig og bliver.

Jeg husker ikke helt præcist, hvem der kæftede op om det, men klogt lyder det. Men alt for ofte ser vi, at der hovedløst kastes penge efter kurser, som har en god mening bag. Nemlig opkvalificering og kompetenceløft, der skal bruges i det daglige arbejdsliv.

Men det bliver hurtigt parkeret på kirkegårdens parkeringsplads i en stor, sort bil med højt tag. Og kisten er tung som bare pokker. Hvorfor ikke udnytte de nye muligheder, der ligger i efterspillet af et kursus, hvor nye briller bliver taget på, og friske øjne kommer til syne? Det er færdigheder, du kan udnytte til din egen fordel, Hr. Fabrikant.

Det er opskriften på, hvordan du demotiverer dine medarbejdere. Du kommer på gode idéer, fortæller dem om det, men gør ikke mere ved det. På samme vis kan du sidestille det at godkende et kursus, hvor vedkommende ikke får lov at prøve sine nye skills af i praksis.

Det er en øv-fornemmelse, alle bør være foruden.

Så hvad bør du gøre i stedet?

Find de rigtige redskaber frem og tag arbejdshandskerne på

Lad mig begynde dette afsnit med at slubre lidt ananas i egen juice for at give dig svaret på spørgsmålet i seneste afsnit. Vi har jo af åbenlyse årsager designet vores hjemmeside således, at den er udstyret med et slaraffenland af analyser (som svarer til kurset). Men … Vi har også sørget for, at du får redskaber og arbejdshandskerne til at arbejde med dem bagefter.

Så du bør i stedet gøre følgende:

  1. Lad din medarbejder(e) teste med udgangspunkt i, at du gerne vil vide, hvad der skal til for at motivere vedkommende. Drivkraften skal findes.
  2. Grib efter værktøjskassen (som du finder under Tools & Guides), og tag det stykke værktøj, du skal bruge til at arbejde med den indsigt, du nu har fået.
  3. Læg en plan for udviklingen sammen med medarbejderen, og sørg for, at du følger op på den og holder, hvad du lover.
  4. Evaluér på forløbet med 1:1-samtaler på jævnlig basis, så I hele tiden er på sporet.

Lad mig præsentere et tænkt scenarie.

Mie er 32 år og har været ansat i et år. Hun har stadig masser af gejst. Men du ved også, at de relativt unge gennemsnitligt skifter arbejdsplads efter ca. to år. Så du skal gøre, hvad du kan for at finde Mies ild og holde den i gang.

Du ved fra Mies samtale, at hun bliver motiveret af udvikling af sine kompetencer. Det vil du gerne gøre noget ved. Men Mie skal selv komme med, hvordan sådan et forløb kan se ud.

Sammen lægger I en plan for, hvilket kursus det evt. skal være, hvad hun skal have ud af det, og hvordan I arbejder med det bagefter. Herunder, hvilke opgaver Mie kan få på baggrund af sine nye kompetencer. Det er jo også det, der sikrer Mie mere i løn og dig mere på bundlinjen, når organisationen bliver mere effektiv.

Lad være – og læg dig på kirkegården hos de andre

Ja, lader du være med at tænke i udvikling, afvikler du. For dine konkurrenter investerer i deres medarbejdere og løfter deres kompetenceniveau. Det er det, der holder os alle skarpe. Konkurrence. Enten med andre eller med os selv.

Dine medarbejder er og bliver den vigtigste ressource. Den tid, du bruger på rekruttering, samtaler, oplæring, møder osv., får du ikke igen, når vedkommende vælger at sige op efter kort tid. Så starter møllen forfra, og det koster dig kassen på top og bund.

Næste gang, du hører ordet kursus fra en medarbejder, stritter dine ører. Lov mig det. Du skal ikke affeje idéen, men du må godt have større ambitioner på jeres begges vegne, så motivationen er til stede på begge sider af bordet.

Test. Analysér. Brug din indsigt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ja, jeg vil rigtig gerne tilmelde mig nyhedsbrev
Ja, jeg har læst og accepterer People Analyze Groups persondata politik

Seneste blogindlæg

DiSC: Fire profiltyper, der kan lære dig at forstå dine medarbejdere

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Det lyder simpelt, og det er det faktisk også. I…

DiSC: Sådan udfordrer du dine medarbejdere bedst

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Af og til har vi alle brug for et skub…

DiSC-profiler under Corona – kan de stadig bruges

Carsten Hoelstad - 26. maj 2021

Verden er i undtagelsestilstand. Medarbejdere er sendt hjem og skal…